צוואות וירושות

עו״ד אריה לרנר

צוואות וירושות הן נושאים הקשורים זה בזה ומעוררים אצל רובנו הרבה רגשות. דיני צוואות וירושות פועלים על מנת להגדיר את האופן שלפיו הנפטר מעביר את רכושו הלאה . חוק ירושה מגדיר למי מעבירים את הרכוש במידה ולא נערכה צוואה.

מיהם היורשים ע״פ חוק?

בעיקרון, במידה ואין צוואה ,מה שקובע את סדר הקדימויות של היורשים הוא הקרבה המשפחתית לנפטר. היורשים הטבעיים והראשונים הם בן או בת הזוג והילדים. במידה ואין ילדים, הירושה עוברת להורים. במידה ואין הורים, היא עוברת לאחים וכן הלאה. אם לנפטר אין קרובי משפחה כלל, כל מה שהוא הוריש עובר למוסד האפוטרופוס הכללי ושם זה בהמתנה ליורשים שאולי יצוצו לפתע פתאם. בתום תקופה זו, הירושה עוברת למדינת ישראל. אדם שכותב צוואה יכול להוריש את כספו ורכושו לכל גורם, בין אם מדובר באנשים פרטיים ובין אם מדובר בארגון כלשהו . אדם שהואשם והורשע במעורבות במותו של הנפטר לא יוכל להיחשב כיורש גם אם הנפטר הזכיר אותו בצוואתו.

איך מקבלים את הירושה?

היורש צריך להגיש בקשה לרשם לענייני ירושות לקיים את צו הירושה. אם יש כבר צוואה שכתב הנפטר, כפי הנראה היא כבר נמצאת אצל רשם הירושה ואז יפעלו לפי ההנחיות שכתובות בצוואה. צו הירושה בעצם מגדיר מה חלקו של כל אחד מהיורשים בעיזבון עוד לפני שבכלל יודעים מה שווי הנכסים והרכוש בעיזבון.לפעמים ישנם קרובי משפחה או אנשים אחרים שמגלים התנגדות לצו הירושה מסיבות שונות. לדוגמא, במידה והם טוענים שכבר נכתבה צוואה אחרת . ניתן להתנגד למתן צו ירושה אך זה מוגבל בזמן וצריך להגיש בקשה תוך שבועיים מהיום שפורסמה. בית המשפט לענייני משפחה הוא הערכאה אשר תבצע את הבירור לגבי ההתנגדות וזו שתוכל לקבל את ההחלטה לגביה.

חוק הירושה - איך ניתן לערוך צוואה?

ישנן מספר דרכים מקובלות בהן ניתן לערוך את הצוואה כך שתהיה מסמך משפטי הניתן ליישום ואכיפה:

  1. בכתב יד – חוק הירושה קובע שצוואה בכתב יד צריכה להיות חתומה על ידי הכותב שלה וכן צריך להיות תאריך כתיבת הצוואה. למרות שצוואה בכתב יד נפוצה מאד, היא עלולה להיות סלע מחלוקת בין היורשים מכיוון שאינה צוואה פורמלית שנעשתה בנוכחות עדים או עורך דין .
  2. בפני עדים – לפי חוק הירושה, עריכת צוואה בנוכחות שני עדים , היא תנאי מספק להפיכתה של הצוואה למסמך אמין. העדים לא אמורים להיות עדים לתוכן הצוואה אלא לעצם כתיבתה ואין צורך בעורך דין שילווה את התהליך.
  3. בפני רשות – צוואה שנערכת בפני בית הדין הרבני, בית משפט לענייני משפחה, או רשם הירושות. אפשר למסור את הצוואה לרשות הרלבנטית , או להגיד אותה בע״פ
  4. בעל פה – צוואה הנאמרת בעל פה כשהאדם נמצא על ערש דווי. אמירת הצוואה בע״פ צריכה להיות בפני שני עדים שאמורים לכתוב מה נאמר בעל פה.

אופן מימוש צוואה דומה מאד לתהליך מימוש ירושה. מתחילים בפניה לרשם הירושה כדי שיתן צו קיום צוואה. לאחר מכן הצוואה מתפרסמת ברשומות או בעיתונות היומית ואז יש תקופה בה אפשר להתנגד לקיום הצוואה. לבסוף, אם לא הייתה התנגדות , הבקשה למימוש הצוואה תאושר. מי יכול להתנגד לצוואה? כל אדם שיש לו עניין וקשר לצוואה. טענות המובאות במצב כזה הן על צוואה שלא כל המידע בה מדויק/מידע חסר, צוואה שנחתמה בכפייה ועוד.

בשורה התחתונה, גם בעריכת צוואה ובכל הנוגע לחוק ירושה, חשוב להיעזר בעורך דין שמתמחה בדיני משפחה ויוכל לתת תמיכה מקצועית ואישית כאחד.

דילוג לתוכן